Wat je moet weten over voeding bij Parkinson

Een gezond voedingspatroon speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de klachten van Parkinson. De juiste voeding kan helpen bij het verminderen van symptomen, het bevorderen van de algehele gezondheid en bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Lees de tekst hieronder door om alles over voeding bij Parkinson te weten.

Gebalanceerd dieet

Een evenwichtige voeding, rijk aan voedingsstoffen, is essentieel voor de algehele gezondheid bij patiënten met Parkinson. Zorg ervoor dat je dagelijkse voeding voornamelijk bestaat uit diverse verse groenten en fruit, granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Dergelijke voedingsmiddelen zorgen voor belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de cellen in het lichaam bij iemand met Parkinson. Check VerderMetParkinson.nl om meer te weten te komen over leven met Parkinson.

Vezels en constipatie 

Constipatie is een veelvoorkomend probleem bij patiënten met Parkinson, voornamelijk vanwege de verstoring van de spierbewegingen in het spijsverteringsstelsel. Door de inname van voedingsvezels te verhogen kan dit helpen om een regelmatige stoelgang te stimuleren. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit zijn geschikte bronnen van vezels. Vergeet daarnaast niet om voldoende water te drinken zodat de vezels effectief kunnen werken.

Eiwitten en medicatie

De werking van bepaalde medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van Parkinson kunnen worden beïnvloed door de inname van eiwitten. Let daarom goed op wanneer je eiwitten inneemt, vooral als je ook medicatie gebruikt. Overleg met je huisarts of diëtist over de aanbevolen timing en over de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt.

Omega-3-vetzuren 

Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, ideaal voor personen met Parkinson. Voedingsmiddelen zoals vette vis, lijnzaad, chia zaadjes en walnoten zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren. Probeer zoveel mogelijk van deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen om ontstekingen te verminderen.

Antioxidantrijke voeding

Antioxidanten helpen om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en om de cellen tegen oxidatieve stress te beschermen. Voedingsmiddelen die rijk aan antioxidanten zijn, zijn onder andere bessen, donkere bladgroenten, groene thee, noten en bepaalde specerijen. 

Bij Parkinson is voeding een belangrijk aspect van de behandeling van de symptomen van de aandoening. Het kiezen van een evenwichtige voeding kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, bij het bevorderen van de spijsvertering en het ondersteunen van de algehele gezondheid. Raadpleeg indien noodzakelijk een diëtist die gespecialiseerd is in Parkinson voor het laten opstellen van een gepersonaliseerd voedingsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like