Waarom groene smoothies zoveel gezonder zijn dan pure fruitsmoothies

Groene smoothies zijn voedingsrijke mengsels van fruit en groenten. Ze zijn een populaire manier geworden voor mensen om aan hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen te voldoen. In tegenstelling tot sappen behouden groene smoothies het gunstige vezelgehalte van hele voedingsmiddelen. Bij hun meest basale variant combineren groene smoothies bladgroenten zoals spinazie, boerenkool (niet eerst koken, maar gebruik bijvoorbeeld de rauwe overschotjes van je stamppot!), rucola en microgreens met een basisvloeistof zoals water.

Hoewel deze groenten alleen al kunnen zorgen voor een bitter smakende smoothie, zijn er talloze combinaties die het smaakprofiel verbeteren en voedingswaarde toevoegen. Maar toegevoegde ingrediënten kunnen ook het aantal calorieën van een smoothie verhogen door het suiker- en vetgehalte te verhogen. Bladgroenten bevatten van nature weinig voedingsstoffen, dus let goed op bij het toevoegen van ingrediënten voor een uitgebalanceerde smoothie.

Op basis van uw voorkeuren kunnen gezonde toevoegingen aan een groene smoothie zijn:

  • Fruit zoals appel, mango, banaan, avocado of ananas
  • Andere groenten zoals wortel, rode biet, komkommer of bloemkool
  • Noten en zaden zoals amandel- of pindakaas, hennep- of chiazaad en lijnzaad
  • Kruiden en specerijen zoals gember, kaneel, kurkuma of cacaopoeder
  • Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, dadels of stevia
  • Romige toevoegingen zoals yoghurt, zuivel- of niet-zuivelmelk, of zijden tofu

Smoothies zijn ook een gemakkelijke manier om supplementen zoals eiwitpoeder, spirulina of andere poedervormige vitamines en mineralen in te nemen, gewoon door een portie in de blender te doen. Kies wel een goede blender, want je wil natuurijk dat alles goed gemengd wordt. Er zijn natuurlijk ook goede goedkope blenders; hier vind je bijvoorbeeld een mooie lijst.

Voedingswaarde-informatie

De voedingswaarde van uw groene smoothie is afhankelijk van wat u toevoegt. Als basislijn bevat een portie met elk een half kopje spinazie, boerenkool, appel en banaan:

  • Calorieën: 120
  • Eiwit: 3 gram
  • Vet: 0 gram
  • Koolhydraten: 30 gram
  • Vezels: 5 gram
  • Suiker: 15 gram

Deze combinatie is een goede bron van:

  • Vitamine C
  • Vitamine A.
  • Mangaan
  • Kalium
  • Calcium

Groene smoothies zijn ook een geweldige bron van B-vitamines. De B-vitamines die worden aangetroffen in bladgroenten, zoals foliumzuur, vitamine B6 en niacine, helpen uw lichaam energie uit voedsel vrij te maken en kunnen een gezond zenuwstelsel bevorderen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van groene smoothies

Groene smoothies zijn een geweldige manier om bladgroenten in uw dieet op te nemen. Deze groenten zijn een rijke bron van vitamines en mineralen en zijn het meest voedzaam als ze rauw worden geconsumeerd, zoals in een smoothie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like