Waar moet je aan denken bij gezonde voeding?

Dagelijks heb je voeding nodig. Dit zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. Hoewel iedereen voeding nodig heeft, is niet iedere voeding ook handig om te nuttigen voor een goede gezondheid. Maar wat is gezonde voeding nu precies? En wat kun je het beste eten? Hieronder lees je meer over gezonde voeding!

Wat is gezonde voeding?

Wanneer je het hebt over gezonde voeding, heb je het over voeding die je voldoende energie en voedingsstoffen geeft. Hierbij kun je denken aan voeding die eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht bevatten. Op het moment dat je ook gezonde voeding nuttigt, zul je al snel merken dat je je fitter zal voelen en daarnaast voorkom je eerder de kans op diabetes, kanker en andere ziekten wat met het hart of de bloedvaten te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte of hartaanval. 

Wanneer je wilt werken aan je voedingspatroon is het ten eerste van groot belang dat je gevarieerd eet. De reden hiervan is dat je daardoor alle verschillende voedingsstoffen op een dag binnenkrijgt. Niet alleen is het goed voor het binnenkrijgen van de voedingsstoffen, want daarnaast voorkom je dat je te veel schadelijke stoffen in je lichaam krijgt. 

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn belangrijke onderdelen in je voedingspatroon. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je twee stukken fruit per dag eet. Hierbij kun je zelf de keuze maken wat voor een stuk fruit je eet en hoe je deze eet. Hetzelfde geldt bij groenten. Wanneer je bijvoorbeeld niet echt een liefhebber bent van groenten, dan kun je deze op een andere wijze klaarmaken, waardoor je het misschien lekkerder vindt. Denk bijvoorbeeld aan een groentesap die je combineert met een stuk fruit, deze groentesap is heel goed. Door middel van het nuttigen van deze producten, zorg je voor een minder grote kans op ziekten in je hart of bloedvaten.

Het eten van koolhydraten

Dagelijks krijg je via verschillende producten koolhydraten binnen. Zo zitten er veel koolhydraten in bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Naast de koolhydraten die in deze producten zitten, zie je er ook voedingsvezels en verschillende vitamines in terug. Zo zorgen ervoor dat jij een vol gevoel krijgt, waardoor je er weer een tijdje zonder voeding tegenaan kunt. Erg handig dus wanneer je bijvoorbeeld een drukke dag hebt, waarbij je veel energie verbruikt. 

Vaak is het volkoren brood te herkennen aan de wat donkere kleur. Toch hoeft deze kleur niks te zeggen over of het brood gezonder is. Het brood kan namelijk ook donkerder gemaakt worden door middel van een moutextract pf gekarameliseerde suiker. Hoewel het brood dan donkerder is, hoeft dit niet te betekenen dat het brood dan ook meer voedingsstoffen bevat. Om er zeker van te zijn dat je volkoren brood nuttigt, kun je het beste het etiket van het brood bekijken. Daarnaast is het verstandig om wit brood, koekjes en zoutjes te voorkomen, want hier zitten weinig gezonde voedingsstoffen in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like