Job en Perry maken kookboek zónder gelikte foto’s: ‘Anders zakt de moed je toch in de schoenen?’

De Rotterdamse Job en Perry blijven maar aan de weg timmeren. Het gezellige chefs-duo komt na eerdere televisieoptredens bij onder meer DWDD en 24Kitchen met een eigen kookboek. ,,Dit is nóg leuker dan koken op televisie, joh!”

Na hun hilarische optreden in februari vorig jaar in DWDD, vroeg uitgeverij Carrera Culinair aan de mannen of zij een kookboek wilden maken, waarvoor het duo carte blanche kreeg. Ze zeiden meteen ‘ja’, al geeft de Rotterdamse tv-kok Perry de Man (35) gelijk toe: ,,Ik ben niet georganiseerd en schrijven deed ik bijna nooit.”

Het lijken misschien niet de beste ingrediënten voor het maken van een kookboek. Toch klom hij samen met zijn compagnon én vriend Job Pattinasarany – waarmee het energieke tv-duo Job en Perry vormt – het afgelopen jaar in de pen.

‘Klootzakken’
Het resultaat werd een ‘klootzak-proof’ kookboek: een hutspot van smaken met meer dan vijftig klassiekers uit de Rotterdamse wereldkeuken, die vooral niet té gelikt moesten zijn. ,,Dat zie je nog wel eens in andere kookboeken”, zegt Perry. ,,Daarin zijn de gerechten zo gestyled dat niemand ze na durft te maken. Dan zakt de moed je toch in de schoenen?”

De gerechten in het boek van Job en Perry, die variëren van cordon bleu en een kroepia tot gado-gado en Surinaamse broodjes, zijn daarom vooral niet te moeilijk. Je hoeft dan ook niet veel of ingewikkelde ingrediënten in huis te halen om daar vervolgens mee te ‘klootzakken’, aldus Perry. ,,Echt! Als je staat te klootzakken in de keuken, dan gaat het niet goed.”

Simpele gerechten dus, al gaan ze verder dan een AVG’tje of een kapsalon. ,,Het zijn onze versies van gerechten die we graag eten van de keukens die je in Rotterdam vindt. Denk aan de Indonesische, Chinese en Surinaamse keuken. Er is dus soms wel even iets nodig uit de toko, maar dat is juist de bedoeling: koken is op ontdekkingsreis gaan. Met ons boek willen we mensen daartoe aanzetten. Je wil je toekomstige ex toch met je kookkunsten in het zonnetje kunnen zetten.”

Culinaire autobiografie

Alle gerechten in het boek zeggen niet alleen iets over de wereldse smaken die je in Rotterdam vindt, ze hebben ook een betekenis voor Job en Perry. Bij elk gerecht staat daarom een persoonlijk verhaal van de koks, die bijna elke dag zo’n 10 uur in de keuken staan (en dat bij elkaar opgeteld al zo’n 30 jaar lang). ,,Als je zolang kookt, worden bepaalde gerechten onderdeel van je leven. Dat maakt dit boek – naast een kookboek – ook een culinaire autobiografie.”

Die persoonlijke reis maakt het schrijven van een boek misschien nog wel leuker dan een kookshow op televisie. ,,Maar ook bij het maken van een kookshow heb ik echt ontzettend veel lol, hoor”, benadrukt Perry. ,,Toch zit je in een kookshow net wat meer vast in een format. In een boek kun je daarentegen los met verhaaltjes. Die beschrijven niet alleen hoe je een gerecht maakt, maar ze vertellen nog meer wie wij zijn.”

Het kookboek van Job en Perry sluit af met een lijst van Rotterdamse horecazaken waar ze graag een hapje eten. Een steuntje in de rug in een coronaperiode waarin de deuren van de horeca vaker gesloten waren dan open, zo zegt Perry zelf, maar het zijn ook tips die ze hun lezers na jarenlange ervaring willen meegeven.

Thuis koken doen Job en Perry namelijk niet zo gauw. ,,Echt joh, ik heb niet eens een oven! Job zegt altijd, bij een loodgieter lekt de kraan thuis, maar bij een kok is dat hetzelfde. Wij koken bijna nooit voor onszelf.”

‘Job & Perry – een klootzak-proof kookboek’ wordt op 1 juni uitgegeven door Carrera Culinair.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like