Hoe werkt tea pairing bij gerechten, en waar kan je dit leren

Eeuwenlang hebben sommeliers en chef-koks bepaalde wijnen gecombineerd met bepaald voedsel. De meesten van ons zijn bekend met de basisregels: rode wijnen bij rijke, rood vleesgerechten. Witte wijnen bij wit vlees, vis en vegetarische gerechten. Dessertwijnen voor … nou ja, dessert! Maar in de loop van de afgelopen decennia en eeuwen, naarmate onze teelt van verschillende druivensoorten en landbouwmethoden steeds geavanceerder is geworden, hebben onze paletten en kennis dat deze traditionele lijnen kunnen worden gekruist, ook.

Lichtere Spaanse rode wijnen gaan bijvoorbeeld heerlijk samen met vis, en zwaardere Italiaanse en Franse witte wijnen gaan prachtig samen met rijkere gerechten en curries.

Tea pairing

Velen van ons beginnen nog maar net te leren van het concept van het combineren van thee met ons eten – goede, stevige maaltijden dus. En toch drinken ze in het Oosten al millennia lang thee bij hun hoofdgerechten. De kunst van het paren van thee is nog steeds sterk in ontwikkeling in het Westen … maar net zoals goed eten een goede wijn versterkt, en wijn de smaken van je gerecht naar voren brengt, zo ook met thee.

De goede match

Net als bij wijnen zijn de lijnen nu een beetje wazig – en de overweldigende reeks theeën kan in eerste instantie een beetje intimiderend lijken. Dus we zijn hier om je te helpen echt indruk te maken op je gasten tijdens etentjes door je eten te combineren met thee! Als je écht wil bijleren zijn er theesommeliers als Steffi Vertriest die je kunnen bijstaan bij de juiste combinaties maken, maar onze tips zetten je zeker al op weg!

De regels van tea pairing

De algemene en orthodoxe regels voor theepairing zijn redelijk eenvoudig:

  • Zwarte thee met hun robuuste smaken past goed bij hartige, rijke gerechten zoals geroosterd vlees zoals rundvlees, lam en hert of zware pastagerechten zoals lasagne.
  • Groene theeën met hun aardse, vegetatieve paletten combineren goed met vegetarische gerechten, salades, milde groene curry’s en lichte kipgerechten. Heb je ook fruitige elementen in je gerecht, kies dan voor een leuke theeblend met groene thee, enkele leuke opties kan je hier vinden!
  • Witte thee is meestal erg zachtaardig en als het wordt geserveerd met een te rijk voedsel zal het volkomen smakeloos lijken. Toch zou het zonde zijn om hun o zo subtiele aroma’s te missen. Deze kunnen dus het beste worden gecombineerd met zeer licht voedsel zoals witte vis zoals zeebaars of milde kazen en desserts.
  • Oolong-thee heeft de neiging te variëren, maar is over het algemeen vrij rokerig en complex en past daarom perfect bij kruidige gerechten, fruitige desserts en gerookte kazen en vleeswaren.
  • Fruit en geurende theeën zijn perfect voor complexe desserts, cakes en donkere chocolade! Sommige passen zelfs heerlijk bij pittig vlees, zoals Earl Grey bijvoorbeeld. Terwijl de volle Chai-thee past bij exotisch Turks zoet vlees en Indiaas gebak.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like