Hoe bewaak je de voedselveiligheid binnen een restaurant?

Het bewaken van de voedselveiligheid in een restaurant is van groot belang, je wil immers niet je klanten in gevaar brengen. Zorgen voor een Allergenenlijst horeca is een goede stap maar hoe kun je de voedselveiligheid garanderen?

Voldoen aan HACCP plan horeca

Om de voedselveiligheid in restaurants te kunnen garanderen zijn er eisen opgesteld. Deze eisen vallen onder het HACCP plan, dit plan bestaat uit richtlijnen waaraan je, je dient te houden om problemen rondom voedselveiligheid tegen te gaan. Om aan de HACCP regels te voldoen zijn er twee mogelijkheden. Of je volgt de eisen van de hygiënecode of je stelt zelf een HACCP plan op aan de hand van de basisprincipes. Hierop ligt de nadruk op het proces van productie en de mogelijke gevaren die hierbij komen kijken. Door op een van deze twee manieren het HACCP plan horeca aan te houden kun je al het grootste gedeelte van de gevaren omtrent voedselveiligheid vermijden.

Opstellen van een Allergenenlijst horeca

In 2014 zijn er tevens ook regels opgesteld omtrent de informatie die verstrekt wordt bij voedsel. Deze allergenenwetgeving stelde regels vast op basis waarvan ook horecaondernemers klanten dienen te informeren omtrent allergenen. Voor een restaurant is het dus belangrijk een allergenenlijst op te stellen op klanten goed te kunnen informeren. Op zo een lijst vermeld je van elk bestanddeel welke allergenen er in zitten. Binnen de allergenenwetgeving zijn er 14 allergenen aangeduid die verplicht vermeld moeten worden. Als horecaonderneming is het dus belangrijk dat je dit goed op een rijtje hebt. Dit kan soms lastig zijn, innovatieve horeca systemen kunnen je hierbij helpen.

Zorgen dat personeel zich aan de hygiënecode houdt

Wanneer je als restaurant alles eraan doet om de voedselveiligheid te bewaken wil je natuurlijk ook dat je personeel zich aan alle regels en dus de hygiënecode houdt. Hiervoor is het belangrijk je personeel goed te informeren en bovenal ze de juiste instructies mee te geven. Beschrijf de werkprocessen uitvoerig en begeleid zo om zo hygiënisch mogelijk alles uit te voeren. Eventueel kun je er ook voor kiezen je werknemers naar een HACCP cursus te sturen, zo leren ze precies hoe ze met voedselveiligheid moeten omgaan. Verder is het van belang bij tijd en wijle te controleren of het personeel zich aan alle regels van het HACCP horeca plan houden.

Risico’s in kaart brengen

Een van de onderdelen van het HACCP plan voor de horeca is ook het in kaart brengen van de risico’s. Welke producten kunnen eventueel problemen opleveren bijvoorbeeld? Hierbij beschrijf je de gevaren die zich mogelijk voor kunnen doen. Zodoende kun je deze gevaren nauw in de gaten houden en coördineren of dit ook bij verandering geen problemen oplevert. Wanneer je hygiënecode van de HACCP naleeft voldoe je echter direct al aan deze eisen, in dit plan is het namelijk van groot belang eventuele problemen te lokaliseren en in kaart te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like