Gyroskenner opa Jannis deelt zijn recept met geheime kruidenmix

In ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. Deze week kookt Jansen met opa Jannis, die in zijn werkzame leven een van de grootste gyrosverkopers van ons land was.

Wie denkt aan Griekenland, denkt al gauw aan klassiekers als souvlaki, moussaka en gyros. Laten dat nou de gerechten zijn die opa Jannis deze week zéker gaat laten zien in tv-programma Zoals Alleen Oma Dat Kan. Hij laat chef-kok Danny Jansen zien hoe hij je die gerechten op de authentieke manier bereidt.

Een van de toppers is de gyros, waarvoor opa Jannis zijn eigen kruidenmix heeft bereid voor zijn komst naar de studio. Zout, peper, oregano en een beetje knoflookpoeder. Het is niet alleen voor gyros, legt hij uit. Je kunt het ook voor andere grillgerechten gebruiken.

Ook koken als opa Jannis? Hieronder vind je het recept van zijn gyros.

Gyros met kruidensaus

  • Gyros:
  • 1 grote ui
  • 1 kg procureur
  • Zout en peper, naar smaak
  • Rigani (oregano), naar smaak
  • 1 à 2 tl knoflookpoeder
  • 2 el olijfolie

Kruidensaus en salade:

  • 3 takjes verse koriander
  • ¼ bos bladpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 el Griekse olijfolie, extra vergine
  • ½ citroen
  • Zout en peper, naar smaak

Garnering

  • ¼ ijsbergsla
  • 1 kleine rode ui
  • Griekse Pitabroodjes

Extra nodig: Ovenschaal of gyrosgrill, grote houten prikkers of metalen spies, grillpan.

Bereiding

Gyros

  • Halveer een grote ui. Steek in het midden van de ui een paar stevige houten prikkers of een grillspies. Zet de gehalveerde ui met prikkers in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de procureur in dunne plakken van circa 7 mm dik. Leg de plakken procureur uit over de snijplank en bestrooi de plakken met zout en peper naar smaak, rigani en knoflookpoeder.
  • Prik de procureur op de pies. Bouw de spies zodanig op dat deze enigszins rond wordt. Vouw eventueel de plakken dubbel als ze te breed zijn. Giet circa 150 ml water in de ovenschaal. Plaats de gyros in de hete oven. Gaar op 180 graden Celsius 60 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat het vlees nog 30 minuten in de oven staan.
  • Snijd het gegaarde vlees in reepjes. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm een ruime bakpan en bak het vlees en de gesneden ui krokant in 2 eetlepels olijfolie op matig vuur.

Kruidensaus

  • Hak 3 takjes koriander en een kwart bos bladpeterselie fijn. Pel en rasp 2 teentjes knoflook. Meng 4 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, rasp en sap van een halve citroen, de fijngehakte kruiden en knoflook. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Garnering en serveren
Stap 1: Snijd een kwart kropsla in dunne reepjes. Pel en halveer een rode ui, snijd in dunne halveringen.
Stap 2: Grill de pita’s kort in een hete grillpan. Smeer de pita in met de kruidensaus. Beleg de pita met de sla, rode uien en gyros. Vouw de pita dubbel en eet smakelijk!

Tips van opa Jannis:

  • De gyros kan ook in de oven of op de BBQ met spit worden gemaakt.
  • Houd je niet van varkensvlees? Vervang de procureur dan door geplette kippendijen zonder vel.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like