Dit moet je weten over afvalmanagement in de horeca

Het is voor horecaondernemers steeds belangrijker geworden om milieubewust te zijn. Biologisch en seizoensgebonden koken is bijvoorbeeld aantrekkelijk. Ook kijk je naar afval zie je veel veranderingen. De middelen voor het inzamelen van swill op MilieuServiceNederland vinden is bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Je wilt bijvoorbeeld minder verspillen en je wilt dat afval zoveel als mogelijk gerecycled wordt. De volgende zaken helpen je bij afvalmanagement.

Het voorkomen van verspilling

Er wordt jaarlijks 55.000 ton aan eten weggegooid in de horeca. Dit is natuurlijk zonde wanneer je weet hoeveel grond, water en energie hiervoor verbruikt is. Door maatregelen te nemen is hier wel het nodige aan te doen. Dit maakt de containers voor afvalverwerking door MilieuServiceNederland ineens ook minder belangrijk. Zo werkt het bijvoorbeeld goed om de porties wat kleiner te maken. Dat je te veel serveert is een belangrijke reden waarom er veel overblijft. Kleinere porties zorgen bovendien dat je inkoop terug te dringen is. Dit helpt je dan weer om het volume van je afval te verlagen. Je hebt bijvoorbeeld ook met minder verpakking te maken. Je kan ook nadenken over het bieden van mogelijkheden om restjes mee te nemen in doggybags.

Het scheiden van het afval

Er zijn ook veel maatregelen te nemen om het afval te scheiden. Er zijn verschillende stromen in de horeca die goed te recyclen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het werken met organisch afval. Voorbeelden zijn gekookte resten, GFT afval, vlees- en visresten, koffiedik en heel veel ander organisch afval. Je wil dit snel inzamelen, maar ook op een hygiënische manier zonder geurtjes en restjes. De juiste containers zijn die volgens de HACCP richtlijnen. Let ook goed op hoe je met het opvangen van frituurvet en olie omgaat in speciale drums die tot biodiesel verwerkt worden. Ook glasafval en PMD zijn goed in te zamelen en te recyclen in de horeca. Dat levert veel op. Kijk ook hoe je moet omgaan met papier en karton.

Het inzamelen van restafval

Wanneer je het afvalmanagement in de vingers hebt, dan zal je merken dat er toch altijd nog wat afval overblijft. Dit is niet te scheiden. Daarom moet dit bij het restafval. Hoe kleiner deze stroom is, hoe beter het is, want dit beperkt je kosten voor verwerking. Het is dus belangrijk om goed te bekijken wat je allemaal bij deze stroom stopt en hoe je zorgt dat die stroom zo klein mogelijk wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like