Wat is het belang van calcium?

Calcium valt onder de noemer van mineralen. Mineralen zijn micronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die jouw lichaam noodzakelijk nodig hebben om in leven te blijven, maar er is maar een klein beetje nodig. Mineralen zijn stoffen die ons eigen lichaam niet aan kan maken, ze moeten daarmee uit onze voeding gehaald worden. Calcium is belangrijk voor je skelet en voor de opbouw van gezonde botten en tanden. In dit informatieve blog lees je wat je moet weten over calcium en hoe een gezonde maaltijd hieraan bijdraagt.

Waar is het goed voor?

Calcium is naast een goede opbouw van botten en tanden onder andere belangrijk voor de werking van je spieren en het regelt een normale bloeddruk en bloedstolling.

Hoeveel Calcium heb je nodig?

Gemiddeld heb je ongeveer 1000 mg calcium nodig per dag. Dit heb je al snel binnen als je 4 of 5 glazen melk drinkt. Persoonlijk drink ik geen melk en raad ik ook niemand aan om dagelijks koemelk te drinken. Veel mensen drinken nog dagelijks melk, vooral bij het eten, dus wat nu? Probeer tijdens het eten een glaasje water te drinken, of liever eigenlijk helemaal niets te drinken. Je beïnvloed namelijk je spijsvertering hier negatief mee. Je verdunt de sappen die jouw maaltijd moeten verwerken. Wacht dan ook een half uurtje na de maaltijd met drinken.

Alternatieven

En hoe ga je nu voldoende calcium binnenkrijgen als je stopt met melk drinken. Is dat moeilijk? Nee hoor, er zijn voldoende alternatieven. Als alternatief kun je Tahin nemen. Tahin wordt gebruikt als basis van humus. Tahin vind je in iedere supermarkt. Deze smeerbare sesampasta is een goed alternatief voor zuivelproducten. Maak eens een broodje met zelfgemaakte humus.

Andere bronnen van calcium zijn onder andere groenten, zoals boerenkool, broccoli, Chinese kool, groene kool, raapstelen, rabarber, paprika, spinazie, spruitjes en zuurkool. Eet je een andere groente neem dan een stukje vis zoals sadien of zalm. Dit zijn ook rijke bronnen van calcium. Neem ‘s avond een blokje pure chocola of wat noten, omdat het lekker is en omdat er calcium in zit!

Drink melk met mate:

Een calciumgebrek kan niet alleen ontstaan door te weinig van het mineraal binnen te krijgen maar kan ook ontstaan door het drinken van teveel melk! Calcium remt namelijk de opname van andere mineralen en kunnen zorgen voor botontkalking. Naast calcium zijn vitamine D en magnesium noodzakelijk om deze botontkalking tegen te gaan. Kies dus ook voor een vitamine D3 supplement,, vooral in de donkere maanden van het jaar. Je lijf maakt dan gebruik van je reserve opslag. Als je niet voldoende hebt opgebouwd in de zomer, dan heb je een gebrek aan vitamine D. Kies voor een D3, omdat deze variant het beste opgenomen wordt in je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like