Wat doet een podotherapeut?

Problemen met de houding en beweging van het lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in voetproblemen, veel houding- en bewegingsklachten zijn namelijk terug te herleiden naar de voeten. De podotherapeut behandelt klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug, hij heeft hier verschillende mogelijkheden voor. Een podotherapeut kan niet alleen een rol spelen bij mensen met bewegingsklachten maar ook bij mensen met Diabetes. Deze mensen hebben namelijk meer kans op wonden aan de voeten deze wonden genezen ook slechter, hierbij kan een podotherapeut advies geven.

Werkzaamheden podotherapeut

Een podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden voor het behandelen van klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug. Veelvoorkomende werkzaamheden van de podotherapeut zijn:

  • Behandeling en advies bij pijn aan de voeten, knieën, heupen of rug.
  • Het behandelen van standsafwijkingen van tenen, nagels en voeten.
  • Mensen met reuma of diabetes-mellitus adviseren en behandelen.
  • Het aanmeten van podotherapeutische steunzolen.

Onderzoeksmethoden

De podotherapeut maakt gebruik van verschillende onderzoeksmethoden. Er wordt begonnen met de inspectie, de podotherapeut analyseert de benen en de voeten op eventuele standsafwijkingen. Hierna volgt een statische drukmeting, hierbij kom je op een plaat met sensoren te staan deze sensoren meten dan de drukverdeling onder uw voeten. Er kan ook nog functieonderzoek uitgevoerd worden, hierbij maak je zelf of de therapeut verschillende bewegingen en wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten. De podotherapeut heeft nog veel meer onderzoeksmethoden maar dit zijn de meest gebruikte methoden.

Verdere verloop

Wanneer alle onderzoeken zijn verricht zal de podotherapeut een diagnose stellen. De podotherapeut kan je dan vertellen wat de klacht inhoudt, wat de oorzaak en de gevolgen hiervan zijn en hoe de klacht het beste behandeld kan worden. Hierna wordt er een behandelplan opgesteld, hierbij kun je denken aan podotherapeutische steunzolen, spierversterkende oefeningen en rekoefeningen en instrumentele behandelingen.

Klachten aan de voeten zijn erg vervelend, blijf er daarom niet te lang mee lopen en zoek een podotherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like