Tips voor het plannen van een (gezond) weekmenu

Het kan vaak lastig zijn om te kiezen wat je gaat eten iedere dag. Vooral als je een gezin hebt, wilt iedereen natuurlijk weer wat anders of willen de kinderen graag frieten, terwijl jij juist gezonder wilt gaan eten. Het kan daarom erg handig zijn om iedere week een weekmenu te plannen. Niet alleen kan dit schelen in tijd, doordat je minder erover hoeft na te denken en te discussiëren, maar het is ook goedkoper, doordat je meerdere dingen in één keer kunt kopen, en je kan zo ook gezondere maaltijden koken door de week. Hieronder zijn een aantal tips voor het plannen van een (gezond) weekmenu.

Wat heb je nog in huis?

Er wordt altijd veel weggegooid en dit is zonde dus kijk tijdens het plannen van je weekmenu eerst eens wat je thuis nog hebt. Heb je nog veel pasta? Maak dan 1 of 2 keer pasta komende week. Dit scheelt ook nog eens in kosten, omdat je minder hoeft te kopen.

Bekijk je agenda

Een andere factor waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je weekmenu is natuurlijk je agenda. Op welke dagen heb je wel tijd om uitgebreid te koken en wanneer absoluut niet? Zo kan je al van tevoren kiezen op welke dag je een snel gerecht wilt bereiden en wanneer je er eventueel meer werk in kunt steken.

Wees flexibel in je planning

Je kan natuurlijk niet altijd ruim van tevoren weten wat je graag op een bepaalde dag wilt eten. Het is daarom belangrijk om flexibel te zijn in je planning. Het maakt ten slotte ook niet zoveel uit of je nu op maandag of op woensdag die salade eet als je op maandag meer zin hebt in de pasta van woensdag.

Probeer nieuwe recepten

Door iedere week een weekmenu te maken, kan het al snel lijken alsof je bepaalde gerechten al voor de zoveelste keer gaat maken. Probeer daarom iedere week 1 nieuw recept in je weekmenu, je kan voor inspiratie ook op verschillende websites en fora over eten kijken. Zo kun je elke week een lekker nieuw gerecht proberen en kan je de rest van je weekmenu vullen met gerechten die je regelmatig eet.

Schrijf je weekmenu op

Het is natuurlijk fijn als je niet de enige in huis bent die kookt, maar de ander moet dan wel ook weten wat het weekmenu is. Het is daarom handig om het hele weekmenu op te schrijven en dit bijvoorbeeld in de keuken op te hangen. Zo kunnen jullie je allebei makkelijk aan het weekmenu houden.

Kijk naar aanbiedingen

Hoewel je kosten bespaart door een weekmenu te plannen, kan het soms lijken alsof je veel geld uitgeeft bij de boodschappen. Dit is natuurlijk logisch, want je koopt nu voor een hele week, maar probeer ook eens rekening te houden met aanbiedingen. Als je weet dat een bepaalde week iets in de aanbieding is, kan je hier makkelijk je weekmenu omheen plannen. Zo heb je variatie en bespaar je direct meer in de kosten iedere week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like