Ook al ben je nog zo gek van wijn, je drinkt waarschijnlijk niet altijd de hele fles leeg. Als er nog een restje in de fles zit, ben je misschien geneigd om dit door de gootsteen te spoelen. Zonde, want je kunt aangebroken wijn prima bewaren. Het is alleen wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Daarom hebben wij hier een aantal do’s en don’ts op een rijtje gezet. Je voorkomt zo dat je restjes wijn uiteindelijk alsnog weg moet gooien.
Do: sluit de fles af
Wil je een restje Viognier wijn bewaren? Sluit de fles dan altijd goed af. Op deze manier voorkom je dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. De smaak blijft zo beter behouden. Wie de fles weer af wil sluiten, kan proberen de kurk terug in de fles te drukken. De kans dat je hierin slaagt, is alleen klein. Zorg er daarom voor dat je een wijnstopper in huis hebt. Hiermee kun je een fles wijn makkelijk en snel afsluiten.
Do: giet de inhoud over in een kleiner flesje
Als je geen wijnstopper in huis hebt, is het verstandig om de wijn over te gieten. Heb je nog een leeg flesje staan? Gebruik deze hier dan voor. Spoel deze eerst goed schoon, zodat de smaak van de wijn er niet door beïnvloed wordt. Nadat je de wijn hebt overgegoten, draai je de dop op de fles. Je voorkomt zo dat het restje wijn blootgesteld wordt aan zuurstof. Hierdoor kun je de wijn langer bewaren.
Do: ruiken en proeven
Staat er nog een fles rosé wijn in de koelkast en vraag jij je af of deze nog goed is? Ruik er dan eerst eens aan. Als de wijn zuur ruikt, kun je deze beter niet meer drinken. Twijfel je over de geur? Schenk dan een scheutje in een glas en neem een klein slokje. Je weet zo binnen de kortste keren of de wijn nog te drinken is of niet.
Don’t: fles neerleggen
Flessen wijn die nog niet aangebroken zijn, kun je het beste liggend bewaren. Je voorkomt op deze manier dat de kurk uitdroogt. Als de fles eenmaal aangebroken is, kun je deze beter niet meer neerleggen. De wijn kan dan immers uit de fles sijpelen. In het ergste geval kan de hele fles leeglopen, waardoor je er niet meer van kunt drinken. Dit resulteert bovendien in een behoorlijke smeerboel.
Don’t: buiten de koelkast bewaren
Witte wijn en rosé bewaar je in de koelkast, rode wijn op kamertemperatuur. Is er nog een restje rode wijn over? Dan ben je misschien geneigd om deze op het aanrecht of in een keukenkastje te zetten. Dit is alleen niet verstandig, want de smaak van de wijn gaat dan snel achteruit. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je de wijn in de koelkast bewaart. De temperatuur in dit apparaat ligt lager dan daarbuiten. Bovendien is het er donker, waardoor de wijn niet wordt blootgesteld aan licht. De smaak blijft zo langer behouden.