Imker cursus: leer zelf bijen te houden

De aandacht voor oude ambachten blijft groeien. Steeds meer mensen ervaren dat beroepen die met natuur, dieren en voedselvoorziening te maken hebben boeiend, rustgevend en nuttig zijn. Alle leeftijdsgroepen zijn geïnteresseerd en zowel mannen als vrouwen bezoeken de imkercursussen die in Nederland gegeven worden. Ook jongeren voelen zich aangetrokken tot de bijenwereld. Wat heb je precies nodig om imker te worden en veilig bijen te houden?

Kennismakingscursus met de imkerij

Bijenkasten en bijenvolken kan je gewoon aanschaffen bij imkerwinkels. Maar zonder kennis van zaken beginnen met imkeren is natuurlijk geen goed idee. Door een imker cursus bij een goed opgeleide docent te volgen kan je in de eerste plaats ervaren of de imkerij iets voor je is. In een cursus maak je kennis met de theorie en praktijk. Ook leer je welk imker gereedschap je nodig hebt en wat een goede plek is voor je bijen. Bijen verzorgen is niet moeilijk en je hebt er ook geen grote bloementuin of boomgaard voor nodig. Ook is het houden van bijen goed te combineren met een gezin of baan.

Professionele hulp bij bijenhouden

Veel mensen die willen starten met bijenhouden oriënteren zich op internet om meer te weten te komen over het ambacht. Hier vind je echter zoveel informatie dat het moeilijk is om eruit te halen wat voor jou nuttig is. De adviezen die je aantreft spreken elkaar namelijk nogal eens tegen. Door op eigen houtje aan de slag te gaan met bijen, loop je het risico veel klassieke beginnersfouten te maken. Wanneer je een workshop, cursus of opleiding volgt voor beginners of gevorderden, dan leer je van bekwame imkers veel over de praktijk. Zo verlies je geen tijd met fouten maken.

Bijencursussen door imkers met ervaring

Eén van de imkerijen waar je bij een beroepsimker een basiscursus en imker cursussen voor gevorderden kan volgen, is Het Honingmagazijn. De cursussen vinden plaats in Rhenen en Epe. Ook alle benodigdheden die je als imker wil kopen zijn bij deze imkerij en imkerwinkel te krijgen. Denk aan imker gereedschap, zoals kastbeitels en berokers, maar ook aan imkerkleding en bijenkasten. Doordat de imkers meer dan 25 jaar ervaring hebben, kunnen zij je vakkundig adviseren. Met een goede cursus en het juiste gereedschap ben je in staat om gezonde bijen te houden en een harmonieus bijenvolk te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like