Van kruudmoes tot Diekse stoafpere: het Sallands Kookboek is er

Uiteraard mogen de kruudmoes, balkenbriej en knieperties niet ontbreken, maar het Sallands Kookboek dat zaterdag werd gepresenteerd gaat een stap verder. Ente met geitenkeze bijvoorbeeld, of tongschar met boerenkeze. En wat te denken van stoafpaling in grune krudensaus? Ben Ellenbroek uit Raalte, schrijver van het Sallands Kookboek wil niet alleen traditionele gerechten in zijn boek voor het voetlicht brengen. Ook het culinaire gerechten op basis streekproducten krijgen uitgebreid aandacht.

“Er was geen Sallands Kookboek met streekgerechten”, legt Ellenbroek uit. “Dus ik heb me in de materie verdiept. Ik kwam klassiekers tegen natuurlijk. Vroeger als ik aan kookwedstrijden deelnam , gebruikte ik vaak Sallandse streekproducten. Het moest er een keer van komen.”

‘Zonder haar was ik nooit kok geworden’

In de Bruna in Raalte werd het eerste exemplaar aan Raalter wethouder Melenhorst overhandigd. Het ‘tweede eerste exemplaar’ was voor Ellenbroeks schoonmoeder. “Zonder haar was ik nooit kok geworden.”

Een aantal vrienden en bekenden van de auteur verzamelde zich zaterdagmorgen voor een kleinschalige boekpresentatie in de winkel. “Ik ben vooral benieuwd naar het recept van kruudmoes”, zegt een vrouw. “Ik had vroeger een recept van 100 jaar oud. Daar moest zelfs gras in.”

Ellenbroek lacht: “In mijn versie zit geen gras. Ik heb het recept van de kruudmoes die hier in de zomer op de Bottermarkt wordt verkocht in het boek opgenomen. Maar er zijn volgens mij wel vijftig recepten voor kruudmoes.”

Nu het boek van Ellenbroek op de markt is, het wordt verkocht bij Sallandse boekhandels en bij boerderijwinkels, is zijn volgende project al gestart. “Ik ben met een landelijk kookboek bezig. Met streekgerechten. Daar ben ik al redelijk ver mee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like